Twee prominente Britse politici voeren campagne voor een Brexit: Boris Johnson, burgemeester van Londen, en Michael Gove, minister van Justitie. Zij trokken afgelopen week fel van leer tegen de EU. Maar kloppen hun argumenten wel?
Een flinke tegenvaller voor de Britse premier David Cameron: eerst besluit zijn eigen minister van Justitie, Michael Gove, openlijk voor een Brexit campagne te gaan voeren. Gove is bovendien een partijgenoot van Cameron. Later besluit ook partijprominent en burgemeester van Londen Boris Johnson voor een Brexit te zijn.
De twee hadden afgelopen week flinke kritiek op de EU. Minister Gove gaf in een statement af op onder meer de hardnekkige bureaucratie in Brussel. Johnson schreef een stuk in de Britse krant The Telegraph, waarin de EU het ook flink moest ontgelden.
Maar volgens de Wall Street Journal bevat het verhaal van beide heren nogal wat feitelijke onjuistheden. We zetten er drie op een rij.
1. ‘Huizen mogen niet binnen vijf kilometer van natuurgebied worden gebouwd’
Eén van de regeltjes die Gove noemde: huizen zouden niet binnen vijf kilometer van de heide mogen worden gebouwd, omdat anders katten op beschermde vogels gaan jagen. Volgens Gove zijn er tienduizenden van deze regeltjes.
Maar is dit wel een EU-regel? Gove refereert aan de Vogelrichtlijn en Habitatrichtlijn, die bedreigde diersoorten in de hele EU moet beschermen. In de richtlijnen wordt inderdaad omschreven dat in bepaalde gebieden er rekening moet worden gehouden met de natuurgebieden als daar eventueel gebouwd gaat worden. Maar die richtlijnen worden niet verder uitgewerkt.
Volgens de Wall Street Journal is in de richtlijnen dan ook helemaal niet vastgelegd dat huizen minimaal vijf kilometer van de heide moeten staan - dat is een regel die in Groot-Brittannië is bedacht. En daar wordt ook regelmatig van afgeweken: in 2007 kwam de Britse bouwsector met de overheid overeen om 40.000 huizen te bouwen bínnen de vijf kilometer, als het voldoende groenstroken zou vrijhouden.
2. 'De EU trekt geen regels terug'
Boris Johnson was eerder al verslaggever in Brussel voor The Daily Telegraph. Hij schreef toen ook al over regeltjes die in de EU werden gemaakt, van het verbod om theezakjes te recyclen tot dat kinderen onder de 8 geen ballonnen mogen opblazen. Deze regels haalt Johnson ook in zijn opiniestuk over Brexit aan, terwijl die helemaal niet bestaan.
Maar ook nieuwe claims uit het opiniestuk van Johnson kloppen niet. Zo stelt hij: "Vraag hoeveel EU-regels de Commissie echt heeft teruggetrokken in het kader van alle programma's die de bureaucratie moeten tegengaan. Het antwoord is geen enkele."
Volgens de Wall Street Journal heeft de EU in de afgelopen tien jaar echter meer dan 6.000 regels teruggetrokken, net als twee richtlijnen. Daarnaast zijn veel richtlijnen bijgewerkt om bureaucratie tegen te gaan.
3. 'De EU hield regels in het Verenigd Koninkrijk tegen'
Johnson beweert daarnaast dat Brussel Britse regels heeft tegengehouden die moesten voorkomen dat fietsers overhoop worden gereden door vrachtwagens. Johnson stelde een tijd geleden zelf voor om richtlijnen voor ramen in de vrachtwagens te maken, zodat chauffeurs fietsers sneller zouden zien.
Maar volgens Johnson zijn die regels er nooit gekomen, omdat dat EU-breed geregeld zou moeten worden. En omdat de Fransen tegen zijn, haalden de regels het nooit, aldus Johnson.
Maar de EU ging afgelopen jaar juist akkoord met dergelijke regels, aldus de Wall Street Journal. Die zullen alleen pas vanaf 2022 van kracht worden, maar dat is om kleine bedrijven de tijd te geven om de veranderingen door te kunnen voeren.
Zowel Gove als Johnson hadden geen tijd om op het artikel van de krant te reageren.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl